• Exkurzia do betonárne v Michalovciach

          • Dňa 25. apríla 2024 sa žiaci z tried I.B a III.B študijných odborov operátor stavebnej výroby a mechanik stavebnoinštalačných zariadení zúčastnili exkurzie do betonárne STAVBETÓN v Michalovciach.

            STAVBETÓN s.r.o. je kapacitne menšia betonáreň staršieho typu, riadená programom na dávkovanie komponentov jednotlivých zmesí. Žiakom bol prostredníctvom odborného výkladu predstavený samostatný areál betonárne, v ktorom sa nachádza výroba a spracovanie betónových zmesí rôznych tried a receptúr, výroba zložená zo štrkového hospodárstva, cementového hospodárstva, technologického miešania, ako aj spôsob čerpania betónových zmesí. Žiaci si mohli pozrieť ukážku dávkovania štrkov, cementov, vody a chémie. Taktiež spôsob vypúšťania betónovej zmesi z miešačky, naberanie piesku alebo štrku do miešačky.

            Ďakujeme firme za ústretový prístup a za názornú ukážku reálnej výroby betónu v betonárni.

          • Kurz na ochranu života a zdravia

          • V dňoch 22.04. – 24.04.2024 sa uskutočnil kurz na ochranu života a zdravia pre žiakov 3. ročníka. Kurz prebiehal v súlade so schváleným plánom a žiaci plnili úlohy z oblasti topografie, zdravotníckej prípravy, civilnej ochrany, dopravnej výchovy, streleckej prípravy, hodu granátom, gastronómie a tiež absolvovali krátky turistický pochod. Aj keď nám počasie neprialo a museli sme sa vysporiadať s nepriaznivými poveternostnými podmienkami, napriek tomu sme precvičili všetko, čo sme mali.

            Výsledky preteku:

            1. Tadeáš Macko, III.C                                    
            2. Matej Bučko, III.C                      
            3. Daniel Chromý, III.C                                    

            Všetci traja žiaci boli odmenení darčekovými poukážkami Kaufland v celkovej hodnote 45 €, ktoré zakúpilo ZRPŠ pri SOŠ polytechnickej v Humennom.

          • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky v odbore informačné a sieťové technológie

          • Žiaci triedy IV.A v rámci praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky obhajovali v pondelok 22. apríla 2024 svoje vlastné projekty. Boli zamerané na vytváranie počítačových sietí, prototypov modelov internetu vecí, webových stránok, na programovanie 2D hier, na simuláciu účinkov malvéru či vytváranie elektronických zariadení. Žiaci tak mohli preukázať nielen aplikáciu toho, čo sa naučili počas štúdia, ale aj schopnosť samoštúdia a vlastnej tvorivosti.

          • Cvičenie na ochranu života a zdravia

          • V pondelok 22. apríla 2024 absolvovali žiaci z I. a II. ročníka cvičenie na ochranu života a zdravia. V ranných hodinách sme sa so žiakmi presunuli do kameňolomu na Sídlisku pod Sokolejom, ktorý je obľúbenou mestskou zónou oddychu a poskytuje návštevníkom rôzne možnosti športového vyžitia. Obsahom cvičenia bola zdravotná príprava, riešenie mimoriadnych udalostí – civilná ochrana, pohyb a pobyt v prírode a poznávanie drevín a rastlinstva v priestoroch cvičenia. Počas celého účelového cvičenia sme dbali o čistotu prírodného prostredia. Všetky odpadky v okolí sme vyzbierali a vyhodili do smetného koša. Strávili sme pekný športový deň v prírode

          • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky - stavebné odbory

          • V pondelok 22. apríla 2024 sa na našej škole konala praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky. Tento rok prvýkrát maturujú aj žiaci, ktorí sa vzdelávajú v systéme duálneho vzdelávania, preto sa praktickej maturity zúčastnili aj zástupcovia zamestnávateľov – p. Jakubo z firmy REINTER a p. Bali z firmy Banik a syn. Žiaci počas celého dňa usilovne pracovali a my môžeme s hrdosťou skonštatovať, že v spolupráci s firmami sme vychovali ďalších zručných pracovníkov.

          • Ďalšia nová skúsenosť vo Vihorlatskej knižnici

          • Naša škola dostala ponuku vytvoriť nahrávku a spracovať video z besedy so spisovateľkou Soňou Urikovou vo Vihorlatskej knižnici v Humennom, ktorá sa konala dňa 18. apríla 2024. Tejto akcie sa zúčastnili naši žiaci Viktor Boguský, Oliver Kmiť, Samuel Holub z odboru multimédiá a Dávid Bača a Martin Harkot z odboru informačné a sieťové technológie. Postavili sa za kamery, strižňu, ktorú obsluhovali, pozapájali mikrofóny a zrežírovali si celú besedu. Získali cenné skúsenosti a poznatky, ktoré budú ďalej vedieť uplatniť vo svojej praxi. V neposlednom rade ukázali tímovosť a ochotu spolupracovať. Výsledkom je pochvala a spokojnosť zamestnancov mestskej knižnice s našou spoluprácou.

          • Zdravý životný štýl

          • Pri príležitosti svetového dňa zdravia sme 17. apríla 2024 v spolupráci s RÚVZ v Humennom zorganizovali pre žiakov I.A a I.B triedy besedu na tému „Zdravý životný štýl a jeho vplyv na ľudí“.

            Zdravý životný štýl je súhrn toho, ako človek žije. Ide predovšetkým o zdravú výživu, primeranú pohybovú aktivitu, dostatok spánku, optimizmus, radosť zo života a vyhýbanie sa pôsobeniu škodlivých a rizikových faktorov. To všetko sa žiaci na besede dozvedeli. Zároveň, v rámci prevencie, si mohli dať zmerať hodnoty krvného tlaku, pomer tukovej a svalovej hmoty, kostrové svalstvo, bazálny metabolizmus, viscerálny tuk a obvod bokov a pásu.

          • Medzinárodný deň florbalu

          • Dňa 12. apríla 2024 sme si na Slovensku pripomenuli Medzinárodný deň florbalu. Žiaci našej školy si v rámci tohto podujatia zahrali v školskej telocvični florbal. Niektorým to išlo lepšie, niektorým zasa robilo problémy zvládnutie úderovej techniky a loptička ich nepočúvala tak, ako by si predstavovali, ale všetci hrali s oduševnením a nič si nedarovali. Okrem športových zážitkov zažili aj množstvo úsmevných situácií.

          • Seminár pre budúcich absolventov

          • V utorok 16. apríla 2024 sa žiaci končiacich ročníkov IV.A, IV.B a III.C zúčastnili informačného seminára, ktorý zorganizoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Humennom. Seminár bol zameraný na problematiku uplatnenia sa na trhu práce. Prvá hodina poskytla budúcim absolventom poradenské služby spojené s ich povinnosťami voči ÚPSVaR po skončení strednej školy. Na druhej hodine sa diskutovalo o európskom trhu práce či aktuálnych pracovných príležitostiach.

          • Exkurzie pre základné školy

          • V pondelok 15. apríla 2024 nás navštívili žiaci piateho ročníka Cirkevnej spojenej školy v Humennom. Pripravili sme pre nich prehliadku dielní a odborných učební. Pod dohľadom majstrov odborného výcviku si vyskúšali aj svoje zručnosti. Žiaci základnej školy sa snažili vymodelovať aj svoj prvý 3D model. Základné informácie im poskytli druháci zo študijného odboru multimédiá. V popoludňajších hodinách k nám zavítali aj deti z prvého stupňa Základnej školy Laboreckej. Zúčastnili sa priamo odborného výcviku druhého ročníka, vyskúšali si 3D tlač a vyrábali jednoduchý model, pozreli si televízne štúdio a exkurziu na našej škole zakončili malou ukážkou práce s dronom. Ďakujeme za ich návštevu.

          • Krajské kolo v Prezentiáde 2024

          • Dňa 9. apríla 2024 sa žiaci I.A triedy, odboru multimédiá – Viktor Boguský, Mikuláš Tehlár a Marián Humenník zúčastnili krajského kola Prezentiády 2024 v Košiciach. Ide o súťaž dvoj- až trojčlenných tímov v prezentovaní vopred vybranej témy, ktorú si žiaci zvolili. Na výber boli dve témy – (Ne)možné a Je to intímne. Naši žiaci krásnym spôsobom odprezentovali tému (Ne)možné a získali cenné skúsenosti pri prezentovaní pred odbornou porotou a publikom. V ich kategórii bola veľmi silná konkurencia šiestich tímov a hoci sa naši chlapci neumiestnili na prvých priečkach, ďakujeme im za reprezentáciu školy. Okrem pozitívnych ohlasov získali aj cenné rady od poroty ako sa zlepšovať a ďalej na sebe pracovať.

          • Spolupráca s Max Bögl

          • Naša spolupráca s firmou Max Bögl priniesla ďalšie ovocie. Traja žiaci IV.B si vo štvrtok 4. apríla 2024 prevzali od Valéra Hudáka certifikáty, ktoré pre nich znamenajú nástup do práce po skončení štúdia na našej škole.

          • Obchodovanie s ľuďmi

          • Dňa 26. marca 2024 sa uskutočnila beseda pre žiakov II.A, II.B a II.C triedy na tému Obchodovanie s ľuďmi. Preventistka Okresného riaditeľstva PZ v Humennom im porozprávala o jednom z nebezpečných fenoménov súčasnosti, ktorému sú ľudia vystavení, ak chcú vycestovať za prácou, vzdelaním či oddychom do zahraničia. V novinách, na internete, v letákoch sú rôzne ponuky práce, ktorým môže naletieť každý. Často práve nedostatok informácií o obchodovaní s ľuďmi a viera, že mne sa to nemôže stať, je dôvodom väčšej zraniteľnosti mladých ľudí.

          • Matematický klokan

          • Tak, ako každý rok, aj v roku 2024 sa naši žiaci zapojili do súťaže Matematický klokan. V utorok 26. marca 2024 riešili žiaci všetkých ročníkov zaujímavé úlohy v  kategóriách Kadet O12 a Junior O34. Držíme im prsty.

          • Majstrovstvá okresu vo florbale

          • V pondelok 25. marca 2024 sa konali majstrovstvá okresu vo florbale žiakov stredných škôl. Našu školu reprezentovali žiaci Lukáš Andrejov, Dávid Bača, Martin Hrustič (všetci z II.A), Michal Pavlišin, Alex Kondis (obaja z I.B), Adam a Peter Gajdošovci, Daniel Chromý (všetci z III.C), Samuel Staško, Patrik Fedorišin a Matúš Ceňko (III.B). V konkurencii 8 družstiev sa naši reprezentanti podelili o 5.- 6. miesto. Ďakujeme všetkým za reprezentáciu školy.

          • Junior kóder

          • V stredu 20. marca 2024 sa Alex Volohda, žiak III.A triedy, študijný odbor informačné a sieťové technológie, vydal na finálové kolo súťaže Junior kóder/ka, ktoré sa konalo na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. Stretlo sa tam tridsať talentovaných účastníkov, aby si vyskúšali svoje schopnosti a znalosti v oblasti programovania. 

            Súťaž ponúkla príležitosť pre každého so záujmom o informatiku a programovanie, a to bez ohľadu na súčasnú úroveň skúseností. Alex musel prejsť cez tri online kolá, ktoré ho zaviedli do sveta objektového programovania prostredníctvom tvorby počítačových hier. Počas týchto kôl lektori testovali jeho znalosti a schopnosti, ktoré získal počas tréningov a školení. Napriek náročnej konkurencii sa Alexovi podarilo dostať do finále. Ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Hodina deťom

          • V utorok 21. marca 204 sa naša škola zapojila do verejnej zbierky Hodina deťom. Vďaka pomoci našich študentov sme mohli pomáhať ako dobrovoľníci so žltými pokladničkami. Zbierka Hodina deťom je venovaná osamelým rodičom s deťmi, ktoré najviac ohrozuje chudoba. Rodiny s jedným rodičom si často nemôžu dovoliť ani základné veci ako oblečenie, kúrenie, jedlo či školské pomôcky. Sme radi, že sme mohli pomôcť takýmto spôsobom a vyzbierať finančné prostriedky na podporu jednorodičov a ich detí.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí svojím príspevkom podporili dobrú vec. Ďakujeme.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola polytechnická, Štefánikova 1550/20, Humenné
      • +421 57 77 62 558
      • Štefánikova 1550/20 066 57 Humenné Slovakia
      • 00 893 358
      • 2021213931
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje