• Obchodovanie s ľuďmi

          • Dňa 26. marca 2024 sa uskutočnila beseda pre žiakov II.A, II.B a II.C triedy na tému Obchodovanie s ľuďmi. Preventistka Okresného riaditeľstva PZ v Humennom im porozprávala o jednom z nebezpečných fenoménov súčasnosti, ktorému sú ľudia vystavení, ak chcú vycestovať za prácou, vzdelaním či oddychom do zahraničia. V novinách, na internete, v letákoch sú rôzne ponuky práce, ktorým môže naletieť každý. Často práve nedostatok informácií o obchodovaní s ľuďmi a viera, že mne sa to nemôže stať, je dôvodom väčšej zraniteľnosti mladých ľudí.

          • Matematický klokan

          • Tak, ako každý rok, aj v roku 2024 sa naši žiaci zapojili do súťaže Matematický klokan. V utorok 26. marca 2024 riešili žiaci všetkých ročníkov zaujímavé úlohy v  kategóriách Kadet O12 a Junior O34. Držíme im prsty.

          • Majstrovstvá okresu vo florbale

          • V pondelok 25. marca 2024 sa konali majstrovstvá okresu vo florbale žiakov stredných škôl. Našu školu reprezentovali žiaci Lukáš Andrejov, Dávid Bača, Martin Hrustič (všetci z II.A), Michal Pavlišin, Alex Kondis (obaja z I.B), Adam a Peter Gajdošovci, Daniel Chromý (všetci z III.C), Samuel Staško, Patrik Fedorišin a Matúš Ceňko (III.B). V konkurencii 8 družstiev sa naši reprezentanti podelili o 5.- 6. miesto. Ďakujeme všetkým za reprezentáciu školy.

          • Junior kóder

          • V stredu 20. marca 2024 sa Alex Volohda, žiak III.A triedy, študijný odbor informačné a sieťové technológie, vydal na finálové kolo súťaže Junior kóder/ka, ktoré sa konalo na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. Stretlo sa tam tridsať talentovaných účastníkov, aby si vyskúšali svoje schopnosti a znalosti v oblasti programovania. 

            Súťaž ponúkla príležitosť pre každého so záujmom o informatiku a programovanie, a to bez ohľadu na súčasnú úroveň skúseností. Alex musel prejsť cez tri online kolá, ktoré ho zaviedli do sveta objektového programovania prostredníctvom tvorby počítačových hier. Počas týchto kôl lektori testovali jeho znalosti a schopnosti, ktoré získal počas tréningov a školení. Napriek náročnej konkurencii sa Alexovi podarilo dostať do finále. Ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Hodina deťom

          • V utorok 21. marca 204 sa naša škola zapojila do verejnej zbierky Hodina deťom. Vďaka pomoci našich študentov sme mohli pomáhať ako dobrovoľníci so žltými pokladničkami. Zbierka Hodina deťom je venovaná osamelým rodičom s deťmi, ktoré najviac ohrozuje chudoba. Rodiny s jedným rodičom si často nemôžu dovoliť ani základné veci ako oblečenie, kúrenie, jedlo či školské pomôcky. Sme radi, že sme mohli pomôcť takýmto spôsobom a vyzbierať finančné prostriedky na podporu jednorodičov a ich detí.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí svojím príspevkom podporili dobrú vec. Ďakujeme.

          • Biblická olympiáda

          • Vo štvrtok 21. marca 2024 nás žiaci I.A Marián Humeník, Mikuláš Tehlár a Filip Žinčák (všetci z I.A) reprezentovali na Biblickej olympiáde. Podarilo sa im získať pekné 4. miesto. Blahoželáme!

          • Odborná učebňa pre CAD systémy

          • Vďaka spolupráci jednotlivých odborov na našej škole vznikla nová odborná učebňa zameraná na CAD systémy. Výučbu v provizórnych podmienkach tentoraz povýšime na vyšší level a naši študenti budú využívať licencované produkty Autodesku, primárne AutoCAD. Veľká vďaka patrí majstrom odbornej výchovy, ktorí spolu s našimi chlapcami zrenovovali ďalšiu učebňu.

          • Týždeň finančnej gramotnosti

          • Od 18. do 24. marca 2024 prebieha medzinárodná kampaň s názvom Global Money Week, ktorej cieľom je zvýšiť finančnú gramotnosť nielen u detí, ale aj dospelých. Naša škola už dlhšie spolupracuje s finančnou skupinou Partners Group SK, ktorej cieľom je zlepšovať finančné povedomie u žiakov. Aj tentokrát, v rámci „Týždňa finančnej gramotnosti“ k nám prišli títo odborníci, aby porozprávali žiakom III.A a III.C triedy o investovaní. Na besede sa dozvedeli, aké je dôležité začať si odkladať peniaze čím skôr, kam majú svoje peniaze investovať, získali lepší prehľad o cenných papieroch a o finančnom trhu. A pretože poniektorí žiaci už majú brigády, prípadne tohto roku budú končiť školu a prvýkrát sa zamestnajú, tak boli získané informácie pre ne veľmi cenné.

          • Simulované študentské voľby prezidenta SR

          • Študentské voľby sú projektom, v rámci ktorého študenti stredných škôl v SR realizujú modelové voľby. Ich výsledky sa sumarizujú a zverejňujú na stránke https://www.studentskevolby.sk/

            Cieľom projektu je zoznámiť študentov so základnými demokratickými princípmi fungovania spoločnosti a zvýšiť informovanosť a povedomie o fungovaní volebných systémov v Slovenskej republike v cieľovej skupine 15 –18-ročných študentov stredných škôl a vtiahnuť ju do verejného priestoru a zvýšiť občiansku angažovanosť medzi stredoškolskými študentmi. V pondelok 18. marca 2024 sa aj študenti našej školy zapojili do tohto projektu. Na priebeh volieb dohliadala volebná komisia zložená zo žiakov I.A pod vedením predsedníčky Františky Nazadovej. Výsledky 1. kola prezidentských volieb na SOŠ polytechnickej budú zverejnené až po celoslovenskom sčítaní hlasov.

          • Florbalový turnaj

          • V stredu 13. marca 2024, deň po futbalovom turnaji, sme opäť v našej telocvični zorganizovali ďalšie športové podujatie pre študentov našej školy. Tentokrát triedy súťažili vo florbale. Opäť medzi sebou zápasili chlapci z tried I.A, I.B, II.A, II.B, II.C, III.B a III.C. Všetky zápasy boli napínavé až do konca, často rozhodoval len jeden okamih a jeden gól. Napokon sa v boji o medaily stretli včerajší víťazi futbalového turnaja z II.A, trieda III.B, I.A a II.C. Boj o tretie miesto bol dramatický do samého záveru. Chlapci z 1.A napokon triumfovali až po samostatných nájazdoch a porazili tak II.C. Vo veľkom finále sa predstavili II.A a III.B. I tento vrchol turnaja bol veľmi vyrovnaný a rozhodol jediný gól, ktorý strelili veľmi dobre hrajúci tretiaci a stali sa celkovým víťazom turnaja. Pre zaujímavosť, bol to jediný gól, ktorý II.A inkasovala na celom turnaji. I tak to ale nestačilo na zlato.

            Celkové poradie:

            1. miesto - III.B

            2. miesto - II.A

            3. miesto - I.A

            Za účasť na florbalovom turnaji a chuť reprezentovať svoje triedy žiakom ďakujeme. Fotografie z oboch športových podujatí sú prácou nášho študenta prvého ročníka Olivera Kmiťa, ktorému za jeho aktivitu taktiež ďakujeme.

          • Futbalový turnaj

          • Dňa 12. marca 2024 sme v našej novozrekonštruovanej telocvični usporiadali futbalový turnaj. Do futbalového turnaja sa prihlásilo 7 tried, a to I.A, I.B, II.A, II.B, II.C, III.B a III.C. Športovci od úvodného až po finálový zápas predvádzali peknú a bojovnú hru v duchu fair play. Futbalovým majstrom školy sa zaslúžene stali žiaci II.A triedy, ktorá vo finále porazila II.B výsledkom 3:1. Zápas o 3. miesto rozhodol až penaltový rozstrel, kde boli šťastnejší chlapci z III.C.

            Celkové poradie:

            1. miesto - II.A

            2. miesto - II.B

               3. miesto - III.C 

             Za účasť na futbalovom turnaji a chuť reprezentovať svoje triedy žiakom ďakujeme.  

          • Maturity - slovenčina

          • Žiaci IV.A a IV.B dnes absolvovali externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry.

          • Prezentiáda

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do československej súťaže pod názvom Prezentiáda. V rámci školského kola vyučovanie žiakov prvého ročníka v študijnom odbore informačné a sieťové technológie a žiakov prvého a druhého ročníka v odbore multimédiá v stredu 6. marca 2024 začalo súťažno-zábavnou formou. Žiaci v dvoj- až trojčlenných tímoch prezentovali svoje poňatie témy s názvom (Ne)možné resp. ľubovoľnej nimi zvolenej témy. Odborná komisia pozorne sledovala jednotlivé vystúpenia, zhodnotila ich a odporučila žiakom, ako vylepšiť ich prezentácie, resp. spôsob prezentovania pred publikom, aby ich celkový výkon bol ešte lepší. Všetkým ďakujeme a tímom, ktoré sa prihlásia do nominačného kola a postúpia do kola krajského, držíme prsty.

          • EXPERT GENIALITY SHOW

          • Každý z nás je dobrý v inej oblasti.“  Celoslovenská súťaž EXPERT umožňuje žiakom ukázať to, v čom sú naozaj dobrí, v čom vynikajú. V novembri 2023 sa jedenásť našich žiakov zapojilo prvýkrát do tejto výnimočnej súťaže. Po vyhodnotení a zverejnení všetkých výsledkov môžeme hrdo prehlásiť, že na našej škole máme nielen expertov v anglickom jazyku, ale aj expertov v geografii, v dejinách, v športe, v umení či expertov v riešení logických úloh. A navyše máme aj TOP expertov, teda takých súťažiacich, ktorí patria medzi 25% najlepších v celkovom poradí vo svojej kategórii. V kategórii EXPERT O12 žiakov 1. a 2. ročníka stredných odborných škôl získali titul TOP EXPERT dvaja žiaci z triedy II.A, a to Fillip Gnip Offield - témy Do you speak English (EXPERT) a Svetobežník, Lukáš Andrejov - témy Góly, body, sekundy (EXPERT) a Od Dunaja k Tatrám. V kategórii EXPERT O12 žiakov 3. a 4. ročníka stredných odborných škôl získali titul TOP EXPERT dvaja žiaci z triedy IV.A, a to Róbert Bundáš - témy Svetobežník (EXPERT) a Od Dunaja k Tatrám, Peter Fedorko – témy Mozgolamy (EXPERT) a Do you speak English. V kategórii O12 sa stali EXPERTMI aj ďalší naši žiaci: Ondřej Žalud z I.A – téma Tajomstvá prírody a Yaroslav Zinchenko zo IV.A - téma Do you speak English?. Všetkým gratulujeme k úspechu a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Marec – mesiac knihy

          • V rámci spolupráce s Humenskou televíziou a Vihorlatskou knižnicou v Humennom sme využili možnosť  spolupracovať na reláciách vysielaných v HNTV. V nasledujúcich týždňoch budú mať možnosť študenti v odboroch multimédiá a informačné a sieťové technológie načerpať praktické skúsenosti v mediálnom svete.

          • Workshop o kritickom myslení

          • V piatok 16. februára 2024 sa študenti II.A z odborov informačné a sieťové technológie a multimédiá zúčastnili workshopu s názvom Úvod do kritického myslenia a mediálnej gramotnosti. Lektorkou bola Emma Lujza Barilová zo Slovenskej debatnej asociácie. Workshop priniesol našim študentom a študentkám praktické informácie o tom, čo je rýchle a čo pomalé myslenie, ako náš mozog robí rozhodnutia za nás či aké sú najčastejšie chyby v myslení. Dvojhodinové podujatie bolo založené na vizuálne zaujímavých príkladoch, na spochybňovaní toho, čomu veríme (napr. napoleonský komplex, býk a červená farba a podobne) a predovšetkým na podpore samostatného myslenia a hľadania vlastných odpovedí. To, že ani autoritám nie je dobré nekriticky veriť, nás presvedčila samotná lektorka, keď nám demonštrovala nové údaje o najdlhšej rieke sveta – ktoré však o niekoľko minút vyvrátila. Pre študentov boli zaujímavé tiež informácie o algoritmoch sociálnych sietí, ktoré svojim fungovaním vytvárajú kruh, čo nás istým spôsobom uzatvára. Z pasívnych prijímateľov sme sa stali aktívnymi tvorcami obsahov na sociálnych sieťach, aj preto je dôležité overovať si, odkiaľ k nám informácie prúdia. Kritické myslenie neznamená kritizovať všetko, čo vo forme správ prijímame, ale je to myslenie o myslení, ktoré je potrebné trénovať a cvičiť.

            Podujatie realizovala Vihorlatská knižnica v Humennom v spolupráci s OZ HumnoArt a Slovenskou debatnou asociáciou v rámci projektu Viem, rozumiem, ktorý je súčasťou projektu Mesto kultúry Humenné 2024: Momentálne hranice, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

            Zuzana Švecová

          • Finančná gramotnosť

          • V stredu 14. februára 2024 žiaci III.A a III.B pokračovali vo vzdelávaní sa v oblasti finančnej gramotnosti, a to lekciami „Bohatí a chudobní“ a „Dobrý alebo zlý hospodár“.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola polytechnická, Štefánikova 1550/20, Humenné
      • +421 57 77 62 558
      • Štefánikova 1550/20 066 57 Humenné Slovakia
      • 00 893 358
      • 2021213931
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje